Wat is een Iron Condor

Een Iron Condor bestaat uit de som van twee optie strategieën:

  • Een verticale bull put spread (rechts in tabel)
  • En een verticale bear call spread (links in tabel)

Deze twee spreads worden ook wel “credit spreads” genoemd, omdat elke “spread” netto geld oplevert. Zie het voorbeeld in de tabel.

Iron Condor Tabel

Vier verschillende posities. In het voorbeeld van bovenstaande tabel wordt gehandeld in een Iron Condor op de SPX index. Vier verschillende posities zijn duidelijk te zien in de tabel. Alle vier opties expireren in april 2012. Daarom worden de put spread (rechts  boven in de tabel) en de call spread (links onder in de tabel) “verticale” spreads genoemd. Dit in tegenstelling tot zogenaamde “diagonale” spreads, die werken met opties met verschillende expiratie maanden.

Kans op expiratie 2x 25%. In de tabel worden in de buitenste kolommen ook de kans op expiratie (“Prob. Exp”) getoond. De geschreven put en de geschreven call zijn in dit voorbeeld zo gekozen, dat de kans op expiratie voor de betreffende strikes 25 % is. Dus de kans dat de SPX in april 2012 expireert onder 1065 is 25,2% en de kans dat de SPX in april 2012 expireert boven 1185 is 25,3%.

Kans op verlies. Met deze Iron Condor haalt u $835,- op bij een bruto “margin” van $2.000,-. Dit is zeer verleidelijk voor beginners, maar de kans op verlies is groot. De kans dat de koers van de SPX op expiratie datum ligt tussen 1065 en 1185 is: 100% – 25,2% – 25,3% = 49,5%.

Uitwerking Iron Conder op de AEX. We zullen nu een Iron Condor uitwerken op de AEX. En daarbij maken we gebruik van een krachtige grafiek, die duidelijk de winst of verlies positie demonstreert.

Eén vleugel van de Iron Condor is een “verticale bull put spread”

Het volgende voorbeeld van een “verticale bull put spread” bestaat uit:

  • Verkoop van 4x april 2012 put optie op de AEX met strike 320. De prijs van deze (“short put”) optie is bijvoorbeeld € 2,20 dus ontvangt u 4x € 220,-  = € 880,-.
  • Ter bescherming: koop 4x april 2012 put optie op de AEX met strike 310. De prijs van deze (“long put”) optie is bijvoorbeeld € 1,00 dus betaalt u 4x € 100,- = € 400,-
  • Deze hele transactie levert  € 480,- op. Dit bedrag wordt bijgeschreven op de account, maar u mag er niet aankomen. Dit bedrag plus een aanvullende “margin” dient als zekerheid voor het geval de koers toch gaat zakken en u de short put duur moet terugkopen.

Zolang de koers van de AEX – tot expiratie – boven 320 blijft, kunt u de ontvangen € 480,- behouden. Daarom is dit een “bull spread”: u maakt winst als de koers zal stijgen of gelijk blijven.

De netto “margin” voor deze vertical spread is € 4.000,- minus de ontvangen premie van € 480,-. Dit is tevens het maximale bedrag dat u kunt verliezen.

De witte lijn in de winst-risico grafiek is de waarde van de positie op dit moment. U zou vandaag € 120,- winst kunnen nemen, door de spread terug te kopen voor € 360,- Elke dag schuift de witte lijn op naar de blauwe lijn, die het winst- of verliespotentieel aangeeft op de expiratiedag.

Zie voor uitleg van de winst-risico grafiek de video:  http://ironcondor.nl/winst-risico-grafiek

De andere vleugel van de Iron Condor is een “verticale bear call spread”

Het volgende voorbeeld van een “verticale bear call spread” bestaat uit:

  • Verkoop van 4x april 2012 call optie op de AEX met strike 350. De prijs van deze (“short call”) optie is € 2,80 dus u ontvangt 4x € 280,-  = € 1.120,-.
  • Ter bescherming: koop 4x april 2012 call optie op de AEX met strike 360. De prijs van deze (“long call”) optie is € 0,50 dus u betaalt 4x € 50,- = € 200,-
  • Deze hele transactie levert u € 920,- op. Ook dit bedrag wordt bijgeschreven op de account, en ook dit bedrag wordt vastgezet.

Let op “margin”. Sommige brokers (zoals Binck) vragen een aparte margin voor de put spread en de call spread. Maar er zijn ook brokers (zoals Lynx en ThinkorSwim) die ervan uitgaan dat de koers van een aandeel maar op een plaats kan staan en dat u daarom niet twee keer margin hoeft aan te houden.

Bear spread. Zolang de koers van de AEX – tot expiratie – onder 350 blijft, kunt u de ontvangen € 920,- behouden. Daarom is dit een “bear spread”: u maakt winst als de koers zal dalen of gelijk blijven. Zie grafiek.

De witte lijn in de grafiek is de waarde van de positie op dit moment. U zou vandaag € 380,- winst kunnen nemen, door de spread terug te kopen voor € 540,- Elke dag schuift de witte lijn op naar de blauwe lijn, die het winst- of verliespotentieel aangeeft op de expiratiedag.

Het resultaat van de twee spreads

De volgende grafiek laat het resultaat zien van de combinatie van twee verticale spreads: de “Iron Condor”.

Deze grafiek wordt uitgelegd in de volgende video: http://ironcondor.nl/winst-risico-grafiek/

Drs Joost van der Laan

www.IronCondor.nl

LinkedIn-profiel van Joost van der Laan weergevenProfiel van Joost van der Laan weergeven

PS: Heeft u het e-book “Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode” al besteld? Klik hier…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *