Iron Condors of Short Strangles?

In januari 2013 is veel gediscussieerd op Internet over voor- en nadelen van “Iron Condors” versus “Short Strangles”. Ik ben blij met die discussie, omdat het boeiende vak van beleggen met optie constructies veel aandacht krijgt.

En de “Iron Condor Methode” is uitgebreid met de “40/25 regel”, die aangeeft hoe bij lage volatiliteit Short Strangles gebruikt worden als aanvulling op Iron Condors.

 

Wat zijn “Short Strangles”

Een Short Strangle is een niet-verzekerde Iron Condor. Voorbeeld: verkoop (schrijf) een AEX maart13 put 340 en verkoop een AEX maart13 call 370. Je koopt geen long put en long call om de geschreven opties te beschermen.

Aex Short Strangle

De voordelen van Short Strangles zijn:

 • Hogere netto premies dan bij Iron Condors
 • Minder commissies dan bij Iron Condors
 • Makkelijker openen en sluiten dan Iron Condors

De nadelen van Short Strangles zijn:

 • Verwateren winstpotentieel door de aanzienlijk hogere margin van Short Strangles
 • Minder spreiding mogelijk door de hogere margin van Short Strangles; daardoor stijgt het risico
 • Niet voor kleine beleggers: één Short Strangle vereist bij gezond money management minimaal 35.000 euro beleggingskapitaal
 • Risico van een zeer groot verlies bij een zogenaamde ” black swan” (een plotseling sterke daling van de beurs)

 

Waarom (tot nu toe) geen Short Strangles?

De nadelen van Short Strangles zijn aanleiding geweest, om deze onverzekerde optie constructie niet op te nemen in het e-book “Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode” versie 2.0. Ik vind dat amateur beleggers heel voorzichtig moeten zijn met onverzekerde short optie posities. Het vereist namelijk veel zelf-discipline om een positie tijdig te sluiten in een verlies situatie.

Voorbeelden uit de praktijk:

 • Begin augustus 2011 verloor een Short Strangle beleggingsfonds in één week meer dan 60% van de totale fondswaarde, door plotseling dalen van de AEX
 • Een andere beursgoeroe, die belegt in Short Strangles, had zes maanden nodig om het verlies van augustus 2011 weer terug te verdienen.

 

Waarom (nu) wel Short Strangles?

Lage volatiliteit. De volatiliteit van de AEX (VAEX) en van de S&P500 (VIX) waren in 2012 gemiddeld laag. De laatste maanden is de volatiliteit van individuele opties soms zelfs lager dan 10. Dat is extreem!

Lagere premie “bull put spreads”. Bij lage volatiliteit (< 20) is de ontvangen premie van een bull put spread (de linker vleugel van een Iron Condor”) relatief laag, omdat dan de gekochte put optie meer dan 50% opslokt van de ontvangen premie van de geschreven put optie. NB: bij de “bear call spread” (de rechtervleugel van de Iron Condor) bestaat dat probleem niet! Daar kost de “verzekering” met gekochte (long) calls 15-20%.

Winstoptimalisatie. Door de rustige bewegingen van de koers van de AEX, hebben Short Strangles in 2012 goed gescoord. Maar dat is geen reden om de Iron Condors te verlaten, want die hebben het in 2012 ook uitstekend gedaan! Zie het mooie resultaat van “WeekendBeleggers”, een abonnee service die naast Turbo’s ook belegt in Iron Condors volgens de “Iron Condor Methode”.

Bij lage volatiliteit is het daarom soms gunstig voor de winstgevendheid om te werken met een mix van Iron Condors en Short Strangles.

AEX 2012 met Iron Condor spreads

Money management. Maar vanwege het grotere risico mag je bij lage volatiliteit niet meer dan 50% van het gebruikelijke kapitaal inzetten voor de mix van Iron Condors en Short Strangles. En je moet absoluut tijdig posities sluiten, die in de gevarenzone komen.

 

E-book

De uitbreiding van de “Iron Condor Methode” met Short Strangles is uitgebreid beschreven in versie 4.1 van e-book “Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode”.

 

Veel succes!

Joost van der Laan

 

1 antwoord
 1. Michael Groenewoud
  Michael Groenewoud zegt:

  Wij hopen op een volle zaal met zo’n prachtig programma. De eerste aanmeldingen stromen inmiddels binnen. Ook ik ben benieuwd naar de 40/25 regel van Joost.

  Als u concreet advies wenst op AEX maandopties zou ik u zeker willen aanraden gebruik te maken van dit aanbod voor het gratis seminar op 14 maart 2013 bij the Royal Bank of Scotland (RBS).

Reacties zijn gesloten.