24 juli goed moment voor Iron Condor?

Hartelijk dank voor de vele positieve reacties op mijn bericht van 18 juli. Ik heb toen gemeld dat de volgende posities om 14.00 zijn ingenomen:

Ik open een “bull put spread AEX aug 285/295″ (ik koop de 285 en ik verkoop de 295) in een combinatie trade voor een premie van 65 euro.
Bovendien leg ik een limiet order in voor een “bull put spread AEX aug 280/290″ voor een premie van 55 euro.

Ook open ik een “bull put spread SPX aug 1250/1275″ (ik koop de 1250 en ik verkoop de 1275), in een combinatie trade voor een premie van $ 190.

Direct na mijn bericht spoten de indexen omhoog in een hevige camping rally. De limiet order AEX 280/290 en de SPX bull put spread werden daarom die dag niet gevuld, maar mijn AEX 285/295 positie stond direct op winst.

Iron Condor AEX 24 juli 2012

Drie dagen later zakten de indexen (met een gap) in elkaar, na het nieuws dat Spanje een record rente moet betalen van 7,55% en dat Griekenland waarschijnlijk in september de Euro gaat verlaten. Vooral Europese banken hadden zwaar te leiden.

Op 23 juli werden de twee overige posities ook gevuld. Het resultaat op 24 juli 14.30 uur is als volgt:

  • bull put spread AEX aug 285/295: 65 euro premie ontvangen; prijs 100 euro
  • bull put spread AEX aug 280/290: 55 euro premie ontvangen; prijs 65 euro
  • bull put spread SPX aug 1250/1275: $190 premie ontvangen; prijs $260

LEERMOMENT 1: de volatiliteit is op 23 juli in één dag  fors gestegen, en daarom zijn de premies hoog en staan de posities voorlopig op verlies. Dit is het bewijs dat we zeer voorzichtig moeten zijn met Iron Condor posities openen bij lage volatiliteit. Echter de koersen van AEX en SPX staan nog duidelijk in veilig gebied.

LEERMOMENT 2: een collega die (meestal succesvol) werkt met dagopties en weekopties, moest op 23 juli een fors verlies nemen door verkochte (short) opties duur terug te kopen. Maandopties zijn veiliger dan dagopties en weekopties, omdat je minder gevaar loopt bij onverwachte koersbewegingen. Bovendien zijn de totale commissies bij maandopties lager dan bij zeer korte opties.

Ik zie een goede kans dat de gap van 23 juli nog gevuld gaat worden. En omdat de VAEX nu hoger is dan 20 leg ik een limiet order in voor twee “call spreads AEX aug 330/340” (ik koop de 340 call en ik verkoop de 330 call), in een combinatie trade voor een premie van 2x 55 euro. De order is GTC (good till cancel) en ik geef deze order drie dagen de tijd. Als deze order wordt gevuld heb ik twee complete Iron Condor posities in de AEX.

De volatiliteit van de S&P500 (VIX) is minder gestegen dan de volatiliteit van de AEX (VAEX) en daarom wacht ik nog met het innemen van een bear call positie op de SPX.

Als de markt gaat dalen, dan open ik op het juiste moment mijn bear call spread op de SPX en beveilig ik mijn put positie met de strategieën in hoofstuk 10 van “Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode”.

Succes!

drs Joost van der Laan