Beginnen met opties

Beginnen met opties is eerst kennis en ervaring opdoen door paper traden …

Opties begrijpen kost tijd en ervaring. Als u wilt beginnen met opties en zeker met een geavanceerde optie strategie als de “Iron Condor”, dan ligt het voor de hand dat u al enige kennis en ervaring hebt met kopen en verkopen van enkelvoudige call opties en put opties. Vooral beleggen met put opties vergt enige tijd voordat u begrijpt hoe het werkt. Ik heb er zelf jaren over gedaan om een gevoel te krijgen voor de werking van de put optie.

Als u geen kennis en ervaring hebt met opties, raad ik u aan om eerst de volgende stappen te doorlopen:

  1. Lezen en leren. Eerst een boek lezen of een goede cursus volgen over opties. Lees ook de andere artikelen onder “Opties voor Beginners”.
  2. “Paper traden”. De veilige manier om te beginnen met opties is ervaring opdoen met een “paper trading” account van een goede broker. “Paper traden” is handelen met een dummy account. Alles is hetzelfde als bij het gewone platform, maar u handelt niet met echt geld maar met “Monopoly” geld. Zo kunt u oefenen en naar harte lust van alles uitproberen en alle fouten maken die in deze manual zijn beschreven, zonder dat het u een cent kost (of oplevert). En u heeft ook geen last van uw emoties, want u loopt geen enkel risico.
  3. Enkelvoudige opties kopen. U  gaat echte call opties en put opties kopen om te ervaren hoe de prijs fluctueert met de koers van de onderliggende waarde. U gaat ook zien wat de prijs van Uw opties doet naarmate de expiratiedatum nadert.  En wat heel belangrijk is: U gaat emoties ervaren en adrenaline voelen als de prijs sterk stijgt of daalt. En ik weet dat het juist die emoties zijn die ervoor zorgen dat u verkeerde beslissingen neemt als het spannend wordt en risico’s toenemen.  Dus ga oefenen met een beetje geld dat u mag verliezen.
  4. Enkelvoudige opties schrijven. De één na laatste stap van de voorbereiding is dat u opties gaat verkopen (schrijven). Hierbij loopt u grote risico’s, dus Uw broker zal u vragen om een “margin” te reserveren. Dat is een bedrag dat dient om de broker geen risico te laten lopen. Hier is de valkuil dat u veel risico neemt om veel winst te maken, maar dat uw hele margin opgesoupeerd kan worden en u met een stevig verlies blijf zitten.  Elke goede optie belegger heeft dit meegemaakt en noemt dit “leergeld”. Begin ook hier met een klein bedrag dat u mag verliezen. En dekt uw geschreven opties af met een gekochte “long” optie.
  5. “Paper traden” met de Iron Condor. De laatste voorbereidende stap is dat u gaat oefenen met “Iron Condors” in een dummy account. Brokers als Lynx en ThinkorSwim geven u een aparte “paper trade” account.

En als u goed bent voorbereid gaat het echte werk beginnen. Veel succes!

Drs Joost van der Laan

www.IronCondor.nl