Volatiliteit-blog-joostvanderlaan

Pas op met Iron Condors bij lage volatiliteit

De periode 30 augustus tot en met 6 september 2012 was een geschikte periode om een Iron Condor te openen, omdat de VAEX (volatiliteit van de AEX) elke dag net boven de 20 is uitgekomen.

Bij een VIX > 20 is de ruimte tussen de bull put spread en de bear call spread voldoende groot. Zie de grafiek van de VAEX.

VAEX 14 september 2012

Ik heb op basis van de ervaring van vorige maand alleen een bull put spread geopend, omdat de volatiliteit van de calls aanzienlijk lager was dan 20. Deze positie heb ik afgelopen vrijdag met winst gesloten, toen de VAEX kleiner werd dan 15. De winst was aanzienlijk door de combinatie van lagere volatiliteit en hogere koers van de AEX.

Als ik ook een bear call spread had bezeten, dan had ik op die spread een klein verlies gemaakt. Dat is nu voorkomen.

Ik zal deze maand mijn winst niet specificeren, omdat ik niet tijdig heb gemeld dat ik een positie had geopend. Maar iedereen, die de regels heeft gevolgd, heeft winst gemaakt.

Wanneer nieuwe oktober Iron Condor openen?

Omdat de volatiliteit nu extreem laag is open ik nog geen Iron Condor met expiratie 19 oktober 2012. De afstanden tussen de vleugels is te klein en het risico te groot. De dagelijkse afname van tijdswaarde (Theta) is klein en het potentiële verlies bij een kleine stijging of daling van de koers van de AEX is groot.

In het volgende plaatje is te zien, dat de totale potentiële winst van grofweg een maand in een of twee dagen kan worden verloren bij een forse stijging van de AEX (de rode lijn). En als de koers van de AEX fors daalt, dan zal de volatiliteit sterk toenemen en de witte lijn flink onder het nulpunt dalen. Dan treedt dubbel verlies op.

Iron Condor 14 september 2012

Ook in de komende weken geldt weer: een Iron Condor positie openen als de VAEX hoger is dan 20. Het is mijn intentie om dit tijdig te melden!

Succes!

drs Joost van der Laan

LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/joostvanderlaan1